torstai 11. huhtikuuta 2013

Nukkumisesta


Tällä hetkellä meneillään olevan kuvakirjaprojektin aikana, kun järjestelin ja valikoin kuvia kirjaa varten tuli huomattua, kuinka eri tavoin Aaron on nukahtanut elinikänsä aikana. Iästä riippuen oli tietynlainen nukkumistyyli mukavin. Kuvat olen sijoittanut suurinpiirtein aikajärjestykseen.


Mummon sylissä


 Ensimmäisen kuukauden aikana parhaimpia paikkoja nukkua olivat tietenkin sylissä, olkapäällä ja vatsan päällä. Useampaan kertaan herra nukahteli kesken ihmettelyn sitteriin ja lattiallekin. Allergiaoireiden takia nukkuminen oli pienelle pojalle hankalaa ja sen vuoksi jouduimme käyttämään "hieman" rajumpia keinoja saadaksemme pojan edes muutamaksi tunniksi unten maille. Kaikki nimiäisissä olleet varmasti muistavat sen, kuinka poikaa piti oikein laajassa kaaressa keinutella puolelta toiselle ennen kuin itku tyyntyi rauhaisaan tuhinaan.


Huppu varjosti hyvin kerälle käynyttä nukkujaa


Tankokenkin myötä tuli aika, jolloin nukahtamista varten oli jalat saatava yläilmoihin. Yleensä jalat nostettiin perhepedissä joko minun tai Nikon kylkeä vasten, mutta joskus harvoin kun pinnasänkyyn nukahdettiin jalat oli hyvä nostaa pinnojen väliin. Tosin, kun tanko jäi pahemmin pinnojen väliin jumiin havahduttiinkin huutamaan äidiltä ja isiltä apua.


Kerran nukahdettiin kädet ristissä omaan pinnasänkyynKerran ollaan nukahdettu myös kesken syöttämisen sitteriin neljän kuukauden ikäisenä. Unet tosin kestivät vain muutaman kymmenen minuuttia, jonka jälkeen vaadittiin lisää ruokaa isiltä.Myöhemmin noin puolen vuoden ikäisenä nukahtaessa ukko nosti jalat päätä vasten. Fysioterapeutti puhui tästä meille, että vanhempana tankokenkälapsille tämä on hyvin yleistä, mutta ei millään meinannut uskoa, että meidän puolivuotias teki jo samaa. Joskus jalat nostettin niin vauhdilla yläilmoihin, että kolautettiin tanko päähän ja ei tietenkään sen jälkeen uni enää maittanutkaan.Nukahdettiinhan sitä noin yhdeksän kuukauden ikäisenä sitteriin iltavelli kainalossakin. Tähän aikaan uni tuli herkästi keinutellessa, kun kuukauden verran olimme kaikki huonommilla yöunilla.Uudenlaiset tankokengät saatuaan nukkumatyyli vaihtui ylläolevassa kuvassa näkyen. Nukuttiin mahallaan pylly pystyssä ja kädet vatsan alla. Tässä iässä myös yöpyöriminen lisääntyi eli poika pyöri monta kertaa yössä akselinsa ympäri potkien samalla kaikkea mihin osui. Voin sanoa, että ei ole mukava herätä keskellä yötä siihen, kun saa tankokengistä naamaansa.Moneen kertaan tämän talven aikana mies on nukkunut täysissa toppavaatteissa sisällä omassa pinnasängyssään, kun kesken automatkan ollaan turvaistuimeen nukahdettu. Yllättäen huomasin, että toppavaatteissa uni tuntui maistuvan pidempään, mutta Aaron tosin heräsi kiukkuisempana.
Viimeiseksi muutama päivä sitten huomasin nukuttaessani ukkelia vaunuihin, että poika olikin nukahtanut pureskellen vaunujen teräsrunkoa. Ennen kuin asian huomasin ihmettelin kovasti miksi vaunuja heilutellessani poika älähti muutaman kerran, mutta selvisipä syy sitten hetken päästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti