perjantai 23. marraskuuta 2012

Vuorokausirytmi?


Otsikosta voi jo arvata, mistä aion kirjoittaa. 
Meidän perheessä ei tosiaankaan tunneta sanaa vuorokausirytmi, minun yrityksistäni huolimatta. Olen lukenut ja lukenut erilaisia asioita, mitkä auttaisivat rytmin löytämiseen. Muun muassa säännölliset iltarutiinit, tankataan ruokaa iltaisin, rauhoitutaan ennen nukkumaanmenoa. Mikään noista ei tunnu asiaan auttavan. Olenkin miettinyt, onko Aaron oppinut nämä tavat raskausajoilta jo?

Ongelman ydin on siinä, kun monetkin aina sanovat, että laittaavat lasta nukkumaan siinä klo 20. Näin olen yrittänyt itsekin muutaman kerran. Kuitenkin saatan saada Aaronin nukkumaan jo ennen yhdeksää, mutta hän herää ennen kello kymmentä täysin virkeänä. Näinä päivinä nukkumaanmeno viivästyykin reilusti yli puolen yön. Näin siis kävi myös viime kerralla sairaalassa. 

Entäs sitten, kun Aaron ei nukahdakaan tuossa ennen yhdeksää? Silloin saatetaan koko perhe päästä sänkyyn jo kymmenen jälkeen, mutta tämä on hyvin harvinaista. Tämän takia, kun iltaisin nukahdetaan miten sattuu, herätään aamuisinkin miten sattuu. Yleisesti aamulla herätään klo 9 maissa, mutta tämäkin saattaa heitellä hyvinkin klo 6 - 12 välillä. Kuitenkaan, vaikka Aaron valvoisi reilusti yli puolen yön ei tarkoita tässä tapauksessa sitä, että hän nukkuisi aamulla pidempään vaan saattaa hyvinkin nousta jo ennen kello kuutta hyvin virkeänä.

Loppujen lopuksi Aaron tuntuu olevan virkeä kaveri meni hän nukkumaan aikaisin tai heräisi hän puolen päivän jälkeen vasta. Minä sen sijaan olen vaihtelevasti väsynyt joskus saan nukkua hyvin ja joskus sitten en montaakaan tuntia yössä. Tähän valvomiseen ei onneksi liity itkeminen vaan poitsu on yksinkertaisesti liian virkeä nukkumaan.

 Päivän rytmistämme sen verran, että ruokaa annetaan melkeinpä aina samoihin aikoihin joka päivä. Päiväunet nukutaan aina kun väsyttää. Illalla sitten käydään joka päivä kylvyssä ja harjataan hampaat. Ulkona yritetään käydä joka päivä ainakin kerran. 

Kovasti minulle nouseekin mieleeni kysymys, että
onko tässä sitten nyt kyse siitä niin sanotusta lapsentahtisuudesta?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti