lauantai 17. tammikuuta 2015

Viikon takaisia kuulumisia


Viime viikko meni Aaronin osalta pitkälti nukkuessa. Lähinnä aamuyöstä oltiin muutama tunti aina hereillä, että saatiin puuro syötyä ja sen jälkeen jatkettiinkin unia. Keskiviikkona poika palasi pitkästä aikaa päiväkotiin ja nukkui hyvin pitkälti koko hoitopäivänsä ajan ja lisää vielä kotonakin. Iltapuuronkaan aikaan ei tuntunut poika jaksavan pysytellä hereillä. Päiväkodin avustaja kertoikin parina päivänä herätelleensä Aaronia kevyesti vaipan vaihdoilla ja oli nostanut sitten aina omaan tuoliin istumaan, mutta Aaron ei siitä ollut juuri hätkähtänyt vaan jatkoi tyytyväisenä nukkumistaan. Avustaja oli tarjoillut ruokaa vähän huulille maisteltavaksi ja poika oli sen verran havahtunut, että söi melkein lautasellisen ruokaa, mutta silmiä ei ollut jaksanut aukaista. Syömisen lopetettuaan Aaron oli jatkanut nukkumistaan tuolissaan, kunnes olin tullut häntä hakemaan.

Perjantaina olimme sopineet Aaronin palvelusuunnitelmapalaverin meille kotiin ja sen vuoksi jäinkin aamulla molempien lapsosten kanssa kotiin Nikon suunnatessa aamupäiväksi kouluun. Aaron oli normaaliin tapaansa nukahtanut aamulla syömisen jälkeen tuoliinsa, josta en ollut häntä ehtinyt siirtää sänkyynsä, kun poika sitten heräsikin puoli kymmenen aikaan aamupäivästä täysin virkeänä "talviunestaan" ja silmissä sellainen kirkas pilke, että nyt pojalla oli selvästi kaikki hyvin. Tiputin jäljellä olevasta ruokapussista loput lounaaksi ja jutustelin Aaronin kanssa pitkästä aikaa. Palaverin ajankohdan lähestyessä Oliver nukahtikin syliini ja nukkuikin lähes koko palaverin ajan. Olenkin nauranut sitä, että Oliver yleensä nukahtaa juuri sopivana hetkenä, kun huomiota tarvitaan enemmän johonkin muuhun asiaan ja sitten sopivasti herätäänkin, kun huomiota vienyt asia on melkein ohitse.

Aaron oli hereillä koko palaverin ajan ja kommentoi ääntelyillään aina väliin omankin mielipiteensä asioista. Suurin osa ajasta kuitenkin meni Aaronin ihmetellessä sitä, kuinka se päiväkodin avustaja olikin ilmaantunut meille kotiin. Kuitenkin läsnäolleet henkilöt pystyivät selvästi näkemään sen, että kuinka hyvin Aaron tunnistaa hänelle tutut henkilöt, huolimatta siitä, että näkökyky alkaa olla jo pikkuhiljaa menetetty. Palaveri siis sujui hyvin ja sovittiin kuluvalle puolelle vuodelle saatavista palveluista ja vaihdettiin kuulumisia pitkästä aikaa. Kyseisiä henkilöitä, kun näimme viimeksi kuntoutuspalaverin yhteydessä syyskuun lopussa. Loppuajasta Aaronin reistaileva lämmönsäätely alkoi häiritsemään häntä, kun koko poika oli aivan tulikuuma, mutta valitus loppui sitten, kun saatiin poika sukkahoususilleen ja t-paita päälle ja jääkaappikylmä jogurtti kruunasi koko tilanteen paremmaksi.

"Talviunilla" olemisesta oli selvästi hyötyä Aaronin olotilalle, kun viikonloppuna oltiin niin hyvin hereillä, että suun kautta saatiin syötettyä kaikki viisi ateriaa. Tiedä sitten oliko, minkä verran vaikutusta sillä, että kävimme Aaronin hereillä olon kunniaksi ostamassa hänelle kanasalaattia. Aaron siis syö erittäin mielellään puuroja ja erilaisia salaatteja soseutettuna. Ymmärsimme näin, että Aaronin jatkuva nukkuminen voi olla siitä, että sairaus tekee tekojaan kehossa ja väsyttää sen vuoksi pojan täysin tai vaihtoehtoisesti tilanne voi olla epilepsian syytä, joka on tietysti myös sairauden tekosia. Monesti Aaronin nukkuessa hän saattoi hymyillä ilman mitään syytä ja silmät liikehteli samaan aikaan sekä raajat jäykistelivät. Tämä toki voi olla myös merkkiä siitä, että poika näkee hyviä unia, mutta koskaan ei voi asiasta olla täysin varma. Asiaa siis seurataan nytten, että mikä mahtaisi olla vialla. 
3 kommenttia:

 1. Unisuus kuulostaa tutulta. Valollakin tulee unisempia jaksoja, jolloin ei jaksa tehdä mitään. Esimerkiksi tänään poika on oikeastaan ollut hereillä vain ateria-ajat ja syömisen jälkeen nukahtanut melkein heti. Välillä Valo vaipuu todella sikeään uneen, josta ei herää vaikka liikuteltaisi kuinka. Olen itse ajatellut ihan samaa eli joko johtuu neurologisesta perussairaudesta tai sitten epilepsiasta, yhtä kaikki sydän särkyy sitä katsoessa kun toinen ei jaksa mitään. :(
  Onneksi myös hyviä, virkeitä jaksoja tulee. Toivottavasti Aaron saa pian nauttia sellaisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että on sydäntä särkevää, mutta sitten se virkeä jakso saa olon taas hyväksi ja onnelliseksi toisen puolesta. Miten teillä muuten selvitään silloin, jos Valo nukkuu pidempiä jaksoja juuri syömisen ja lääkityksen suhteen? Herääkö Valo syömään ja juomaan ihan normaalisti pahempinakin päivinä?

   Poista
  2. Ei herää syömään ja juomaan välttämättä normaalisti, mutta sitten luovitaan. Usein unisina jaksoina ruokahalukin on heikompi. Jos syö huonosti, tarjoan aina hereillä ollessa jotakin. Mutta jos on syönyt edes kohtuullisesti, niin luovimme voinnin mukaan. Joskus ateria tai kaksi jää välistä, mutta jääköön. Lääkkeitä meillä menee tällä hetkellä kolmesti päivässä, niiden kanssakaan emme ole pitäneet kelloaikataulua, vaan satsi aamulla heräämisen jälkeen, satsi illalla ennen nukkumaanmenoa ja jossain siinä puolivälissä se kolmas. :) Joskus yritän herätellä ruualle ja lääkkeille, mutta aina herättely ei onnistu. Yritämme mieluummin antaa nukkua rauhassa ja annetaan lääkkeet ja ruoka sitten kun jaksaa. Joskus lääkkeitä joutuu kyllä antamaan väkisin, niitä kun ei voi jättää kokonaan väliinkään...

   Poista