maanantai 7. huhtikuuta 2014

Hyvät ja huonot hetket


Edelliseen tekstiini olikin tullut kysymyksenä se, että huomataanko Aaronin voinnissa päivittäin muutoksia. Monet ihmiset tuntuvat luulevan, että aihe olisi meille arka, mutta asia on täysin päinvastainen. Minusta ainakin on tärkeää huomata Aaronin voinnin muutokset. Niiden seuraaminen ja huomaaminen on kuitenkin erittäin tärkeää senkin suhteen, että lääkitys pysyy ajan tasalla eikä olotila pääse romahtamaan liikaa. Kuten kaikilla lapsiperheillä on Aaronillakin hyvät ja huonot päivänsä. Ainoastaan ruokailu tapahtuu joka päivä samoihin aikoihin oli Aaronin vointi millainen tahansa. Siitä jo poika pitää itsekin huolen, että ruokaa on tarjolla oikeaan aikaan. Iltakylpykin tapahtuu aina samaan aikaan.

Kuitenkin Aaronilla on päiviä, milloin hän on hyvin väsynyt, jolloin lähinnä ollaan hereillä vain ruokailuajat. Tälläisinä päivinä hyvin usein jokin vaivaa/on vaivannut edellisinä päivinä, jolloinka tietysti halutaan mahdollisuuden mukaan levätä. Päiväkotikin on tullut tässä hyvin vastaan, että Aaron saa nukkua silloin kun nukuttaa. Tosin olemme huomanneet, että silloin kun Aaron päättää nukkua niin kellään ei ole asiaan sanomista, kokemusta nimittäin on siitä, kun poika on nukahtanut istualleen, kesken jumppailun tai jopa kylpyvannaan.

Jonain toisena päivänä Aaron ei nuku päiväunia juuri lainkaan, mutta on siltikin pirteänä ja tuntuu jaksavan enemmän. Seuraavana taas saattaa herra olla kiukkuinen ja missään ei ole hyvä olla. Asia siis on pitkälti niin, että Aaronin päivää ei voi koskaan ennakoida. Koskaan ei voi tietää, kuinka väsynyt poika on tai kuinka hyvin hän jaksaa, vaikka lääkärikäynnin tai fysioterapian. Koskaan ei voi tietää, missä vaiheessa hän nukahtaa torkuille. Sen vuoksi juurikaan emme päivän suunnitelmaa tee ennen kuin näemme, millainen päivä on luvassa. Saatamme puhua tuttaville, että voitaisiin käväistä kylässä, mutta tilanteen näyttäessä hankalalle jään mielummin kotiin. Toki tietenkin pakolliset lääkärikäynnit sun muut varataan etukäteen ja silloin mennään sen mukaan mitä annetaan sille päivälle, rankemman tai helpomman kaavan mukaan.

Aaronilla on kuitenkin todellakin niitä hyviä kausia ja huonompia kausia. Hyvinä päivinä Aaron saattaa hakea katsekontaktia entiseen malliin ja katsoo syvälle silmiin aivan kuin hän näkisi edelleen yhtä hyvin kuin vielä vuosi sitten. Hyvinä päivinä Aaronin lääkitys on usein kohdallaan. Esimerkkinä siitä tässä viikonloppuna huomattiin, että ummetuslääkkeen vaihto auttoi, kun kakan tullessa Aaron rupesi nauramaan aivan vallattomasti. Se vaikka kasvoista ei tietenkään voi nähdä sitä naurun ilmettä, mutta se ääntely kuulosti aivan naurulta ja oli aivan uskomattoman ihanan kuuloista ja toi itselleni kyyneleet silmiin. Näinä hyvinä päivinä voi nähdä sen "entisen" Aaronin ja ne kaikki hyvät hetket auttavat jaksamaan tämän kaiken keskellä.

Vastapainoksi hyville asioille on aina niitä huonojakin. Huonoina päivinä Aaron ei rauhoitu lainkaan, ei tuoliinsa, ei syliin, ei lämpimän maitomukillisenkaan ääreen. Näinä päivinä sen taudin jylläämisen voi kirjaimellisesti nähdä, kuinka lapsi ei jaksa niitä asioita, mitä vielä eilen jaksoi. Kun sitten on menettänyt jo toivonsa tietyn taidon suhteen, huomaakin jonkin ajan kuluttua, että kyllähän se poika vielä sen osaa. Joka päivä on kuitenkin aina niitä hyviä hetkiä ja huonoja hetkiä. Erään ihmisen sanoin elämme arkielämäämme onnen ja surun kävellessä käsi kädessä rinnallamme. Jokaisena päivänä saamme muistutuksen siitä, että tämä ei ole vielä tässä, sairaus ei ole kulkenut vielä puolimatkaankaan. Muistutuksen siitä, että Aaronin vointi vielä tästä huononee, asiat vaikeutuvat vielä lisää, apuvälineet lisääntyvät ja tuntemamme Aaron hiipuu päivä päivältä enemmän ja enemmän.

Silti on kuitenkin yritettävä elää normaalia elämää, ainakin meille normaalia elämää. Tämän kaiken keskellä on vain iloittava niistä hetkistä, mitä voimme saada. Yrittää olla kurkottelematta sinne pilvilinnoihin vaan ennemminkin tarttua niihin oljenkorsiin, mitä meille ojennetaan.

7 kommenttia:

  1. Taas kaunis kirjoitus, mistä kuvastuu todellinen rakkaus lastasi kohtaan:) Vaikka olet käsittääkseni nuori äiti, olet todella kypsän ajattelumaailman omaava ihminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kohteliaisuudesta! Käsityksesi nuoresta iästäni on täysin oikea.

      Poista
  2. Oman lapsen pahaa oloa on äärimmäisen vaikea katsella vierestä, kun ei pysty siinä tilanteessa juuri auttamaan. Esimerkiksi epilepsiakohtaukset on vain kestettävä läpi.
    Minä yritän vaikeina hetkinä ajatella niin, että tässä elämänvaiheessakin pitää pystyä olemaan läsnä ja pitää pystyä näkemään ne kaikki hyvät hetket ja nauttimaan niistä, arvostamaan niitä. Koska sitten kun lasta ei enää ole, on jäljellä vain loppuelämän kestävä ikävä. Ja siksi aika olla läsnä on nyt. Tuo ajatus auttaa minua jaksamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se on vaikeaa, mutta itse on jotenkin jo tottunut siihen tunteeseen, että ei mahda asialle mitään. Oli sitten kyse mistä tahansa vaivasta. Aaronilla on kuitenkin syntymästään saakka ollut kipuja ja muita ongelmia, mitkä aiheuttivat epämiellyttävyyttä ja kun asialle ei voinut mitään niin mitäpä siihen enää tekemään.Yrittää vain kaiken jaksamisensa mukaan olla läsnä, mutta myös antaa itselleen anteeksi se, että aina ei voi jaksaa olla täysillä mukana ja koettaa muistaa sen, että tosiaan myöhemmin sitä aikaa olla läsnä ei ole.

      Poista
  3. Mitä kipuja/ongelmia aaronilla on ollut jo syntymästään lähtien?huomasitko jo vauvana jotain joka viittasi sairauteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitään sairauteen viittaavaa vauva-aikaan ei huomattu, mutta Aaronilla oli syntyessään kampurajalka, jota kipsattiin ja hoidettiin vauvana. Tämän lisäksi myös allergioita ja atooppista ihoa oli riesana. Nämä siis eivät millään tavalla liity incl-tautiin vaan on täysin erinäisiä tapauksia.

      Poista
  4. Toivon teille paljon iloa ja onnea arkeen. En muuta osaa sanoa ja silti halusin jotain sanoa. Olette ajatuksissa usein.
    Noora

    VastaaPoista